Carti de citit clasa pregatitoare

Bun venit la ghidul nostru complet cu privire la cele mai bune carti de citit pentru clasa pregatitoare! Etapa pregatitoare reprezinta un moment crucial in viata copilului, in care acesta se familiarizeaza cu lectura si …

Carti de citit clasa pregatitoare

Bun venit la ghidul nostru complet cu privire la cele mai bune carti de citit pentru clasa pregatitoare! Etapa pregatitoare reprezinta un moment crucial in viata copilului, in care acesta se familiarizeaza cu lectura si incepe sa descopere magia universului literaturii. Pentru a-l sprijini pe micutul tau in aceasta calatorie minunata, am alcatuit o selectie variata de carti captivante si educative, perfecte pentru clasa pregatitoare.

De ce este importanta lectura in clasa pregatitoare?

In clasa pregatitoare, copiii isi dezvolta abilitatile de comunicare si invata sa perceapa lumea din jurul lor intr-un mod nou. Lectura joaca un rol esential in acest proces de dezvoltare, deoarece:

 • Stimuleaza imaginatia: Citind povesti interesante, copiii isi pot dezvolta creativitatea si pot imagina lumi noi si fascinante.
 • Dezvolta vocabularul: Prin intermediul lecturii, copiii invata noi cuvinte si expresii, imbogatindu-si astfel vocabularul.
 • Promoveaza concentrarea: Lectura le ofera copiilor sansa de a se concentra asupra unei activitati si de a-si dezvolta atentia si rabdarea.
 • Intareste legatura emotionala: Lecturile emotionante pot crea o conexiune puternica intre copil si personajele din povesti.
 • Sprijina dezvoltarea limbajului: Prin citirea cu voce tare, copiii isi imbunatatesc abilitatile de vorbire si invata sa formuleze propozitii corecte si coerente.

Ce tipuri de carti sunt potrivite pentru clasa pregatitoare?

Clasa pregatitoare este o etapa in care copiii se bucura de aventurile personajelor adorate, de povestile pline de magie si de lecturi educative. Cartile potrivite pentru acestia trebuie sa fie captivante, pline de culoare si sa transmita mesaje valoroase. Printre tipurile de carti recomandate se numara:

 • Povesti cu animale: Acestea pot fi atat distractive, cat si educative, ajutandu-i pe copii sa inteleaga mai bine lumea animala si valorile prieteniei.
 • Povesti cu eroi si eroine: Astfel de carti promoveaza curajul, compasiunea si spiritul de echipa.
 • Povesti traditionale: Basmele clasice reprezinta o lectura captivanta si educationala pentru copii, punandu-i fata in fata cu personaje fantastice.
 • Povesti cu mesaje morale: Cartile care transmit invataminte si morale ii ajuta pe cei mici sa dezvolte notiuni precum altruismul, bunatatea si respectul fata de ceilalti.
 • Povesti despre prietenie: Lecturile care pun accent pe prietenie ii ajuta pe copii sa inteleaga importanta relatiilor sociale si sa formeze legaturi afective cu ceilalti.

Cele mai bune carti de citit pentru clasa pregatitoare

Iata o lista cu cateva dintre cele mai apreciate carti de citit pentru clasa pregatitoare:

Titlu Autor Descriere
„Printesa Lebedelor” Hans Christian Andersen O poveste clasica despre dragoste, curaj si magie, care va captiva imaginatia copiilor.
„Cei trei purcelusi” James Halliwell-Phillipps O lectura distractiva despre cum pot fi invinse obstacolele cu creativitate si inteligenta.
„Fram, ursul polar” Cezar Petrescu Povestea unui urs polar curajos care porneste intr-o aventura captivanta pentru a-si gasi mama.
„Fata babei si fata mosneagului” Ion Creanga O poveste romaneasca plina de umor, cu personaje memorabile.

Cum sa facem lectura mai distractiva pentru copii

Lectura poate fi o experienta placuta si distractiva pentru copii, iar parintii pot juca un rol important in a face aceasta activitate mai atractiva. Iata cateva sugestii pentru a face lectura mai distractiva pentru copiii din clasa pregatitoare:

 • Implicati-va in poveste: Cititi povestea cu voce tare, interpretand personajele si creand atmosfera potrivita.
 • Desenati personaje si scene: Dupa ce cititi o poveste, incurajati copilul sa deseneze personajele sau scenele preferate.
 • Organizati sesiuni de povesti: Invitati copiii sa isi aleaga cartile preferate si sa citeasca fragmente unii altora.
 • Faceti jocuri tematice: Creati jocuri care sa se lege de povestile citite, pentru a imbina distractia cu invatarea.
 • Explorati biblioteca: Mergeti impreuna la biblioteca pentru a alege noi carti interesante.

Concluzie

Investind timpul in lectura cu cei mici, ii ajutam sa isi dezvolte abilitatile cognitive, imaginatia si pasiunea pentru carti. Cartile de citit pentru clasa pregatitoare pot crea amintiri pretioase si pot deschide calea catre o viata de lectura pasionata si constanta. Alege cu atentie cartile potrivite si bucurati-va impreuna de aventura lecturii!

FAQs

1. Care sunt beneficiile lecturii pentru copiii din clasa pregatitoare?

Lectura in clasa pregatitoare stimuleaza imaginatia, dezvolta vocabularul, promoveaza concentrarea, intareste legatura emotionala si sprijina dezvoltarea limbajului.

2. Ce tipuri de carti sunt recomandate pentru copiii din clasa pregatitoare?

Cartile potrivite pentru clasa pregatitoare includ povesti cu animale, eroi si eroine, povesti traditionale, povesti cu mesaje morale si povesti despre prietenie.

3. Care sunt cateva dintre cele mai bune carti de citit pentru clasa pregatitoare?

Printre cele mai apreciate carti de citit pentru clasa pregatitoare se numara „Printesa Lebedelor” de Hans Christian Andersen, „Cei trei purcelusi” de James Halliwell-Phillipps, „Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu si „Fata babei si fata mosneagului” de Ion Creanga.

Vezi și:

Lasă un comentariu